Makaibari Tea Pavillion : Award Winning-Architectural Project

Nestled amidst the emerald embrace of a sprawling tea estate, the Bamboo Tea Pavilion at Makaibari, designed in collaboration with QX Design (Architect Udit Mittal), offers a sensorial culinary experience. The hemispherical module is a thoughtful interpretation of bamboo's potential as a building material, manifesting in the form of a grand atrium carved out of merely two surfaces with eleven ribs for visual strength, split into fins at the bottom. The shell-like structure evokes an intriguing visual metaphor of gentle swirls of tea gradually whirlpooling toward a central space, creating a sense of awe and excitement.

Perched on the slopes of Kurseong, the pavilion is conceived as a serene retreat for contemplation. Its exterior simplicity belies a sophisticated structural form, creating a harmonious blend of form and function. The unassuming scale of the structure masks a profound sense of wonder, with the dynamic interplay between access and egress fostering a seamless flow from the exterior to the interior. The particular use of bamboo in crafting the pavilion enhances its connection to the landscape, evoking a sense of belonging. The circular seating arrangement within this tranquil space invites visitors to partake in a sensory experience reminiscent of a traditional tea ceremony.

The Bamboo Tea Pavilion at Makaibari is a testament to the harmonious convergence of material, terrain, and design. It stands as a pharos of sustainable architecture, demonstrating the potential for creating spaces that are both formally and spatially delightful, while also encouraging curiosity and engagement from visitors.